20.12.09

Babette-blanket vauvalle

Joulutervehdykseksi blogin lukijoille tämä talvinen kuva Babette-blanketista.

Kesästä asti olen kasvattanut rakkaudella sekä tätä peittoa että mahaani. Peitto ehti valmiiksi ensin, käyttäjän toimitus on sen klassisen kaksi viikkoa myöhässä. Jouluna tällä peitteellä kuitenkin jo pikkuista peitellään, epäilen.
Idea peiton tekemiseksi lähti jostain nettimaailman sopukoista ja varsinainen ohje alkuperäiseen peittoon on hankittavissa Interweave Storesta. Alkuperäisessä mallissa on turhan paljon värejä minun yksinkertaiseen makuuni, joten päätin jättää ohjeen sikseen ja lähetä työstämään peittoa omaan tarpeeseen, omilla väreillä.
Musta, valkoinen ja harmaa olivat heti aluksi aivan selvät värivalinnat ja blogin lukijoilta sainkin kivoja hyviä ehdotuksia. Lempilivelankakaupassani (kauhea sana, mutta totta) asiaa pohtiessani peiton langaksi valikoitui konepestävä Gjestal Maija, 85% villaa, 15%polyamidia.
Siitä löytyi mukavasti nuo perusvärit ja monta tehostevärivaihtoehtoa. Kivoja vaihtoehtoja kyllä oli, mutta päädyin punaiseen. Kotona kävi kääntymässä kaksi eri punaista ja valitsin niistä sen syvemmän, tyylikkäämmän.

Parhaat ideat peiton toteuttamiseksi löysin Kaisankäsillä-blogista. Tein Kaisan vinkkien perusteella hahmotelman oman peiton mallipiirroksesta ruutupaperille, laskin erikokoisten neliöiden määrän ja yritin pitää valmistuneista paloista jonkinlaista tukkimiehen kirjanpitoa.
Paloilla oli tapana vaellella kässäpussista ties minne, peiton valmistumisen jälkeen esim. sohvan alustaa siivotetessa löytyi neljä palaa. Lisää paloja on vielä "jossain" tai sitten olen tehnyt melkoisen laskuvirheen jossain vaiheessa, koska peittoa kasatessa, kun ihan kaikkien palojen piti olla valmiina, puuttuikin yhtäkkiä kymmeniä paloja. Paloja on siis virkattu autossa, laivassa, asuntovaunussa, Ruotsissa, Tanskassa, mummiloissa, perhekahviloissa ja eri kyläpaikoissa, eli mahdollisia löytöpaikkoja on paljon...

Paloja on peitossa viittä eri kokoa ja kaikissa samankokoisissa on samanlainen värien rytmitys. Tietenkään tämä ei ole täysin totta, peitossa on muutama pala, joka ei noudata kaavaa.

Vaalean- ja tummanharmaa eivät ole samassa palassa koskaan vierekkäin enkä erityisesti ihastunut harmaan ja punaisen yhdistelmään, mutta muuten tein paloja ihan tunteella sen kummemmin väritystä suunnittelematta.

2: kaksi väriä: kumpaakin yksi pylväskerros.
4: kolme väriä: yksi kerros, kaksi kerrosta, yksi kerros.
6: neljä väriä: kaksi kerrosta, yksi kerros, kaksi kerrosta, yksi kerros.
8: viisi väriä: yksi kerros, yksi kerros,
kaksi kerrosta, yksi kerros, kaksi kerrosta, yksi kerros.
10: viisi väriä: kaksi kerrosta, kaksi kerrosta, yksi kerros, kaksi kerrosta, kaksi kerrosta, yksi kerros


Peiton mallin hahmottelin ruutupaperille, ohessa työpiirrokseni merkintöineen. Alkuperäinen ruutupaperisuunnitelma otti ja katosi, onneksi olin napannut suunnitelmasta kännykameralla kuvan mobiilivirkkausta varten. Kuvan avulla sain palat kasattua alkuperäisen suunnitelmani mukaan.

Ruutupaperilla yksi ruutu vastaa peiton pienintä palaa. Peiton lopullinen koko on 65*90 cm.


Lankaa ostin aluksi kaksi 50 g:n kerää kutakin väriä, musta loppui ensin ja sitä hain yhden kerän lisää.
Valmiin peiton painoksi sain melko tarkalleen 500 g. Kuvassa jäljelle jääneet langat. Musta lanka meni täysin loppuun ja vaaleanharmaata jäi vain pieniä pätkiä.

Palat yhdistin toisiinsa virkkaamalla vaaleanharmaalla langalla. Pääteltäviä lankoja siis tässä työssä riitti.

Lopuksi virkkasin mustalla yhden kerroksen pylväitä peiton ympärille. Toisenkin olisi voinut virkata, mutta en edes harkinnut koska lanka loppui kesken ja halusin peiton valmiiksi.

Olen tähän peittoon niin tyytyväinen, että kehua saa NYT, kiitos.


Ihanaa ja rauhallista Joulua kaikille blogin lukijoille!4 kommenttia:

 1. Tuo on aivan ihanan näköinen, hyvä värinen, kyllä sen alle kelpaa nukahtaa kylmänäkin päivänä :)

  VastaaPoista
 2. I-H-A-N-A !
  Toivottavasti saa pian käyttäjän.

  VastaaPoista
 3. Ihana! Vaivannäkö oli tuon tuloksen arvoinen. Tervetuloa maailmaan myös käyttäjälle!

  P.S. Jostain syystä mun mielestäni lempilivelankakauppa kuulostaa kovasti mukavalta:-)

  VastaaPoista
 4. Kyllä on pienen tonttusen hyvä köllötellä hienolla peitolla! Taianomaista joulunaikaa bloginpitäjille perheineen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se lämmittää ja ilahduttaa!